Har stött på några upplyftande grejer online, som jag tänkte att fler skulle gilla att höra talas om:
* * *
Iron Maiden fick hjälp av en konsult för att få reda på i vilka länder de fildelades mest. Det visade sig att de fildelades friskt i Sydamerika, så informationen föranledde en turné som genererade både publik och pengar. Den här typen av analys av data används av andra branscher som ett naturligt inslag i sin affärsverksamhet redan, så det var väl på tiden att musikbranschen börjar få upp ögonen för det också. Många nya artister förstår det här redan, och har sedan länge delat ut sin musik gratis, och därigenom öppnat för att kunna hitta till sina fans, likväl som att låta fans hitta till dem.
* * *
Polonsky Foundation Digitization Projekt är ett samarbete mellan Bodleian biblioteket på Oxfords universitet och Vatikanbiblioteket, efter ett initiativ av dr Leonard Polonsky, som är dedikerat att demokratisera möjligheten till kunskap och via sin stiftelse skänkt 2 miljoner pund till projektet. Tekniken som används varierar, men det handlar för det mesta om ett manuellt förfarande, då materialet som skannas är såpass gammalt och sprött att det inte går att automatisera processen utan att riskera förstöra grundmaterialet. De kommer att skanna miljontals sidor ur böcker och manuskript och göra dem tillgängliga för både forskning och allmänhet de närmaste fyra åren. De har exempelvis lagt ut den första boken som någonsin trycktes, bibeln, och du kan zooma in, bläddra och använda bilderna själv.
* * *
British Library har lagt upp miljontals bilder på Flickr med syftet att tillgängliggöra så mycket som möjligt både för allmänhet och forskning. De har lagt in rudimentära kategoriseringar, och ber om hjälp med att fundera ut ytterligare sätt att sortera i materialet. Projektet är viktigt eftersom böckerna inte kommer att hålla för evigt, och om inte det här arbetet görs så riskerar mycket av det här arvet att helt enkelt försvinna. Men en annan stor fördel med att det görs tillgängligt på det här viset, är att ytterligare användningsområden än som förekommit tidigare, nu har möjlighet att växa fram och utvecklas. Den enorma mängden material finns tillgänglig för alla möjliga olika typer av specialiseringar och kategoriseringar och potentialen har växt från allmän förvaring av ett kulturarv till en utvecklingsmöjlighet.
* * *
Rijksstudio i Amsterdam har lagt upp högupplösta bilder av sina kollektioner på Rijksmuseum. Dessa kan du använda till precis vad du vill, det spelar dem ingen roll ens om du beslutar dig för att trycka upp toalettpapper med någon av mästarnas motiv. 125000 bilder ännu så länge är upplagda, och planen är att få in cirka 40000 verk om året, tills samlingen som uppgår till miljoner tavlor, finns i sin helhet digitalt och tillgängligt för allmänheten. Det handlar om storheter som Rembrandt och van Gogh, exempelvis, och museumet säger sig inte vara rädda för att tavlorna riskerar förlora sin strålglans, genom att släppas så här fria. Detta för att så lång tid har gått nu när bilder på målningar använts till allt möjligt, att de har kunnat se att det är en minimal risk att originalen förlorar i värde. Snarare bekymrar de sig för att lågkvalitativa bilder vimlar runt och vill därför motverka detta genom att erbjuda högupplösta bilder att arbeta med.
* * *
Tar gärna emot tips på fler saker!